tisdag 25 januari 2011

Historien bakom pjäsen.

Jag tycker alltid det är spännande att veta lite mer om hur och när en pjäs sattes upp första gången, därför har jag och pedagogen Lars Fembro på Operaverkstan tagit reda på lite mer om Troll i kulissernas historia.

Pjäsen Troll i kulisserna skrevs ursprungligen som en talpjäs för Lilla teatern i Helsingfors, ursprungspremiären hade man år 1959. Som grund för sitt manuskript använde Tove Jansson sin bok "Farlig midsommar". En mycket underhållande berättelse där mumindalen blir översvämmad och hela muminfamiljen så småningom hittar teaterråttan Emmas teater, där de bestämmer sig för att stanna så länge. Man träffar även Snusmumriken, en arg hemul och flera andra tokiga karaktärer. Men i förvandlingen till pjäsform minskade Tove antalet medverkande figurer och lät översvämningen vara ett annalkande hot istället.

Så här ser den gamla utgåvan av boken ut.
När så Troll i Kulisserna skulle sättas upp i Sverige uppmanade regissören Vivica Bandler Tove Jansson att skriva in några sånger, eftersom "svenskar tycker om visor". Kompositören Erna Tauro, en vid den tiden flitigt anlitad pianist som kastade sig mellan olika musikaliska genrer, anlitades för jobbet. Sex stycken muminsånger infogades i pjäsen och den fick stor framgång i Sverige, Finland och andra länder. I Operaverkstans uppsättning finns några av dessa sex sånger med, men även andra sånger från exempelvis Muminpappans memoarer.

För övrigt så börjar vi få våra kostymer och masker klara! Det är många människor inblandade i skapandet av utseendet hos en karaktär.

Mask: den make up och de eventuella proteser som används för att ändra en skådespelares utseende.
Några av Malmö Operas skickliga kostymörer, en regissör, en Filifjonka och en Vaktmästare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar