fredag 14 januari 2011

Kollationering och uppstart

Hej nytillkomna och gamla läsare, teaterintresserade, lärare och andra fina människor! Det här är Petra Carlsson Thyrvin på Operaverkstan som återigen slår sig ned vid tangentbordet. Denna gång för att berätta om arbetet med Operaverkstans nya pjäs, Troll i kulisserna.

Vad handlar den om då? Man kan säga att det är Tove Janssons egen kärleksförklaring till teatern. Teaterråttan Emma förbereder premiären på ”Brustna Skuggor”. Men skådespelarna kommer inte, för en översvämning hotar hela Mumindalen. Istället dyker Brandmästaren upp med några tvångsförflyttade, nämligen Filifjonkan, Misan, Mumintrollet och Lilla My. De är förvirrade och bortkomna och ingen av dem har en aning om vad teater är för något. Emma är inte alls glad över amatörerna till en början. Men inget ska få hindra premiären! Något måste göras och Teaterråttan Emma vet till slut på råd. Hon gör sin egen föreställning, med oäkta skådespelare, äkta premiärlejon och handmålade rosenkulisser!

Då troll, misor, filifjonkor och andra lösa knytt lär sig om teatern på teatern tänkte jag göra samma sak här. För er som kanske inte vet hur det går till bland kulisserna så kanske det kan vara spännande att få höra och veta mer om arbetet innan i kommer och tittar. Häng med! Skådespelarna och musikerna har haft en träff innan uppstarten då vi läste igenom manuset. Det kan ni läsa kort om på:


Men nu är det dags att börja arbeta! Solisterna började dagen med musikaliska rep och efter lunch var det så kollationering.

Kollationering: en första träff på teatern, konstnärliga ledaren berättar om visionen kring föreställningen, man kanske tittar på inspirationsbilder eller lyssnar på musik som ska vara med. På Operaverkstan tittade vi på kostymskisser ritade av Eva Sommestad Holten. Lilla my ser exempelvis ut så här på skisserna:


Bilden här under är en scenografimodell. Även den är gjord av vår scenograf och kostymdesigner Eva Sommestad Holten:

Teaterråttan Emmas teater i miniatyr.


Så lyssnade vi på musik som lät som... ja det får ni väl komma hit och lyssna på så småningom. Jättekul att vara igång i alla fall! Nästa gång har jag mer tid och då skriver jag mer om repetitionerna, som kommer bestå av bland annat tango! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar